Hubungi saya:

AZREEN MOHD NASIR
H/P : 019-2237048
Fax: 03-4142 4926
EMAIL : azreen.m.nasir@gmail.com

Thursday, October 29, 2009

WAKAF PERIGI / TELAGA

gambar hiasan

Salam kepada semua,saya ingin berkongsi ilmu dan maklumat tentang amal jariah yang jarang orang tahu tetapi besar fadhilat dan ganjarannya di sisi ALLAH S.W.T iaitu "WAKAF PERIGI / TELAGA" sebagai sumber air untuk kegunaan ramai. Terutamanya di kwsn yg sukar utk memperolehi sumber air,maka dgn adanya perigi / telaga ini,masyarakat setempat dpt menggunakannya utk beribadah,kegunaan harian,makan,minum, utk ternakan,tanaman dan sebagainya,bygkan selama mana air itu ada,selagi itu ganjaran pahala dihitung ALLAH tanpa putus,maka berkekalan walau seseorang itu telah meninggal dunia dan berada di alam barzakh,insyaAllah kekal ke hari akhirat sebagai bekalan.

Peta Negara Kemboja / Cambodia

apa kaitan negara Kemboja dgn tajuk yg saya post ni?Buat pengetahuan semua,syarikat tmpat saya bekerja melancarkan program korban aqiqah di kemboja..dan mengapa dibuat disana?kerana pada kami mereka benar2 memerlukan, Hj Hashim tuan sy telah melawat beberapa kampung di sana sebelum Ramadhan 1430 lepas,majoriti umat Islam di sana hidup melarat, susah,miskin,kurang kemudahan asas seperti air, elektrik, makan, minum.Untuk merasai daging lembu kambing,memang Hari Raya AidilAdha paling dinantikan,sungguh sedih melihat keadaan rumah tmpat mereka berteduh,pondok2,madrasah,surau2 dan masjid,memang ramai rakyat Malaysia yg menghantar derma,wakaf ke sana,tetapi mereka masih memerlukan.Mereka tidak malas,tetapi mereka tiada modal,semua barang MAHAL, dalam USD kebanyakan barangan,umat Islam tertindas.Bygkan bagaimana anak2 mereka belajar?sukar bagi Ulama2,tuan2 guru nak sebarkan Islam di sana,namun semangat mereka dgn keimanan yg jitu,mereka dpt harungi semua ini dan Allah buka hati ramai Muslim utk membantu mereka di sana.

FADHILAT / KELEBIHAN MENGGALI TELAGA ATAU MENYEDIAKAN SUMBER AIR SEBAGAI AMAL KEBAJIKAN
1. Daripada Anas Bin Malik, bahawa dia pernah berjumpa Rasulullah S.A.W lalu bertanya, “Ya Rasulullah, sesungguhnya ibu saya telah meninggal dunia dan dia tidak berpesan (buat amal jariah untuknya). Adakah sampai pahala kepadanya jika saya bersedekah untuknya?” Rasulullah menjawab “Ya, hendaklah kamu sedekah melalui sumber air”. (Hadith Anas Riwayat Tabarani)

2. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah S.A.W bersabda “Tiada sedekah yang lebih besar ganjaran pahala melebihi air”.
(Hadith Abu Hurairah Riwayat Baihaqi)

3. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda bahawa daripada amal dan kebajikan yang akan mengikuti seseorang muslim itu selepas kematiannya ialah ilmu yang dia ajar dan sebarkan, anak soleh yang dia tinggalkan, Al-Quran yang dia wakafkan, masjid yang dia telah bina, rumah sabil (rumah tumpangan) yang dia telah bina, tali air yang dia telah alirkan, sesuatu sedekah yang telah dihulurkan semasa sihat daripada hartanya semasa hidup.
(Hadith Abu Hurairah Riwayat Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah)

4. Daripada Anas Bin Malik seperti hadith dari Abu Hurairah kecuali riwayatnya berbunyi , tujuh perkara akan berterusan pahala kepada hamba Allah walhal dia sudah berada di alam kubur ialah seorang yang telah mengajar ilmunya atau membina tali air atau menggali telaga atau menanam pokok (kurma) atau membina masjid atau mewakafkan Al-Quran atau meninggalkan anak yang soleh yang beristighfar untuknya selepas mati.
(Hadith Anas Riwayat Bazzar)

5. Daripada Saad Bin Ubaidah, beliau bertanya kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah sepanjang ibu saya telah meninggal dunia, apakah sedekah paling afdal untuknya?” Rasulullah S.A.W bersabda “Air…” . Lalu beliau telah menggali sebuah telaga dan berkata “Ini untuk ibu Saad….”
(Hadith Saad Riwayat Abu Daud)

6. Daripada Jabir, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda “Sesiapa telah menggali telaga, tidak meminum airnya oleh yang bernyawa samada manusia atau jin atau burung melainkan Allah mengganjari pahala baginya di hari qiamat.
(Hadith Jabir Riwayat Ibnu Hibban)

7. Daripada Ali bin Hasan bin Syaqiq, katanya saya mendengar daripada Ibnu Al Mubarak, iaitu setelah seorang bertanya kepadanya, “Wahai Abu Abdul Rahman (nama timangan Ibnu Al Mubarak), bisul keluar daripada lututku, semenjak tujuh tahun puas saya berubat dengan pelbagai rawatan, ramai tabib yang telah saya minta nasihat tapi semua tidak berkesan”, maka Ibnu Al Mubarak menjawab “Pergilah dan carilah suatu tempat yang orang ramai perlukan air, disana galilah telaga. Sesungguhnya saya berharap air yang terbit di sana akan menghentikan darah daripada bisulmu”. Maka lelaki itu telah lakukan apa yang dinasihatkan lalu sembuhlah ia.
(Hikayat Ali Bin Hasan dalam Kitab Matjar Rabib Al-Dimayahi)

CARA UNTUK MEWAKAFKAN PERIGI / TELAGA:
TIADA BAYARAN YANG KHUSUS DIPERLUKAN UNTUK TUJUAN DI ATAS, NAMUN SAYA TELAH DIBERITAHU KOS UNTUK MEMBINA SEBUAH PERIGI SEHINGGA DAPAT DIGUNAKAN IALAH SEBANYAK RM700 (TUJUH RATUS SAHAJA),NAMUN KITA BOLEH WAKAFKAN BERAPA SAHAJA YG KITA MAHU SEIKHLAS HATI,JIKA TIDAK MENCUKUPI,MAKA SATU PERIGI ITU DIKONGSI RAMAI KOSNYA SUPAYA RAMAI2 MEMPEROLEHI GANJARAN PAHAL DI SISI ALLAH,ITU TUJUAN KAMI SEBENARNYA. UNTUK TUJUAN DI ATAS,ANDA BOLEH BERJUMPA DGN HJ HASHIM ATAU SAYA MENYERAHKAN WANG UTK TUJUAN WAKAF PERIGI ATAU MEMASUKKAN WANG KE DALAM AKAUN:

MAYBANK HARMONY EXCELLENCE 5645 5711 8138

JANGAN LUPA UNTUK MAKLUMKAN KEPADA SAYA 019-223 7048 ATAU HJ HASHIM 019-241 2120 SETELAH ANDA MEMASUKKAN WANG ANDA KE DALAM AKAUN.

Kami telah bertanya kepada beberapa alim,ulama,tuan guru,ustaz,niatlah utk wakafkan perigi tersebut kerana Allah, juga boleh niat untuk sembuhkan penyakit yang sukar disembuh, untuk mendapatkan sesuatu hajat yg besar,yang amat2 dikehendaki,semuanya terserah kepada ALLAH jua hendaknya..insyaALLAH dimakbulkan.

1 comment:

  1. utk makluman,kos untuk menyiapkan satu telaga serta pam utk mengeluarkan air dr telaga adalah sekitar RM700.00,anda boleh menyumbang sebanyak mana yang anda mampu,kami akan berusaha menambah supaya cukup kos untuk sesebuah telaga,kebanyakan dibuat di kwsn madrasah yang mana org2 kampung turut dpt menggunakannya

    ReplyDelete